-
Leren van het dierenrijk
https://youtu.be/YIpKc6QwQN8 Soms...
19 Januari, 2021 - door Mirjam-gootjes -
Feest & Vurig Vieren | iDDD 10 jaar!
iDDD bestaat 10 jaar, dat gaan we in 2021 Vurig...
21 December, 2020 - door Mirjam-gootjes -
Hoe ga ik nou om met die rare situatie?
Een update en een reflectiemoment, zes weken nadat...
28 April, 2020 - door Mirjam-gootjes
De Dikke Van Dale zegt over filosofie: ‘denkwijze, opvatting’. Als ik mensen vraag hoe zij denken over hun leven, dan vraag ik ze eigenlijk naar hun levensfilosofie. Ik heb al vele verschillende reacties gehad op die vraag. Variërend van ‘dat weet ik niet hoor’. Tot ‘daar vraag je me wat’, of ‘hmm, interessant, laten we het er over hebben’. En om met dat laatste te beginnen, dat is méér dan goed besteedde tijd. Waarom? Alles wat je doet, alles wat je niet doet, wordt voor een heel groot gedeelte gestuurd door hoe jij denkt. Door jouw gedachtegang. Jouw denkwijze. Oftewel door jouw filosofie.
Zicht krijgen op jouw levensfilosofie, betekent zicht krijgen op het ‘waarom’ achter de dingen die je doet en niet doet in je leven. Begrijpen hoe jouw gedrag wordt gestuurd en ontstaat. Jouw leven begrijpen dus. En als er al iets is dat mensen in hun diepste graag willen, is het begrijpen én begrepen worden. Maar ja, als jij begrepen wilt worden door een ander, hoe kan je dat als jij jezelf niet goed begrijpt? Je zal toch eerst beter jezelf moeten begrijpen. En dat doe je door jouw levensfilosofie bewust te worden. Daar begint alles mee. Bewustwording. Er zijn boeken vol geschreven over hoe dat te doen.
Ik heb in de laatste 15 jaar dat ik met talloze mensen en bedrijven met persoonlijke- en businessontwikkeling heb gewerkt, een aantal grote invloedrijke onderdelen van je filosofie ontdekt. De grote basisvraag om achter jouw filosofie te komen, is simpelweg ‘waarom?’. De waarom-vraag laat je graven in je onderbewustzijn. Het raakt ook je hartgebied. Gelukkig een eenvoudige vraag. En vaak niet zo’n eenvoudig proces om écht door te gaan tot je jouw antwoorden hebt. Daarom heb ik een aantal belangrijke onderdelen benoemd van je filosofie. Zoals, wat is jouw visie?. Op de belangrijke contexten van je leven, zoals relatie, gezin, familie, werk, sociale leven. Of op belangrijke thema’s zoals bijvoorbeeld persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, fitheid, succes, liefde of het leven zelf. Het laat je hoofd en je hart uitspreken en geeft hiermee bewuster zicht op je de vele waarden en overtuigingen die je hebt.
Je waarden zijn die criteria die belangrijk zijn voor jou uitgedrukt in een abstract woord. Je overtuigingen zijn de bijbehorende zinnetjes die betekenis geven aan die betreffende waarde. Je belangrijkste waarden en overtuigingen, je kernwaarden met bijbehorende overtuigingen, kan je samenvoegen in wat ik noem, je basisfilosofie. Aangevuld met jouw belangrijkste principes, jouw krachtige, leidende overtuigingen, geven ze zicht op de kern waar jij al je beslissingen op baseert. En dan heb je ook nog emoties en gevoelens. De grote emoties als liefde, boosheid, verdriet, angst, schuld en schaamte overrulen vaak de rede, je waarden en overtuigingen, als ze niet ‘schoon’ zijn. Als ze ‘schoon’ zijn, dus functioneel, dan ondersteunen ze juist jouw basisfilosofie. Gevolg is dat besluiten nemen een makkie is en van hoge kwaliteit.
Ook heb ik gemerkt dat helder hebben van je strategie, het ‘globale hoe jij je korte en lange termijn doelstellingen realiseert’, en je kwaliteiten (kennis, ervaring, deskundigheid, talenten) belangrijke componenten vormen van hoe je denkt, of juist niet denkt. Dit allemaal bij elkaar geeft behoorlijk zicht op wie je bent, je identiteit. Deze opsomming is niet uitputtend en compleet. Echter wel essentieel en praktisch vorm te geven. Jouw ratio wordt heel blij van bewustwording van deze onbewuste sturingen.
Ik vraag ondernemers ook vaak naar hun bedrijfsfilosofie. Oftewel hun mening en gedachtegang rondom hun bedrijf. Daar blijken dezelfde elementen een enorme rol te spelen. Vooral in de besluitvorming. In bedrijven wordt het vaak afgedaan met het containerbegrip ‘bedrijfscultuur’. Maar ja, daar kan je niet meteen iets concreets mee. Totdat ik eindverantwoordelijken en hun teams vraag hoe zij denken over hun bedrijf. Dan vraag ik ze eigenlijk naar hun bedrijfsfilosofie. Ik heb al vele verschillende reacties gehad op die vraag. Variërend van ‘dat weet ik niet hoor’. Tot ‘daar vraag je me wat’, of ‘hmm, interessant, laten we het er over hebben’. En om met dat laatste te beginnen, dat is méér dan goed besteedde tijd. Als je tenminste betere en meer duurzame beslissingen wilt nemen.
Grote groet,
Marc-Jan